Otinpa tuossa pikavipin

Pikavippien avulla on helppo saada rahaa kun on tosi tarve saada sitä nopeasti. Niitä ei kuitenkaan saisi käyttää, sillä niihin on helppo jäädä jumiin, jos ei pysty maksamaan ensimmäistä pikalainaa takaisin. Moni huomaa helposti ottavansa uutta lainaa aina maksaakseen edellistä, ja kun näiden korot vain koko ajan kasvavat, on tosi vaikea sitten päästä eroon tästä ongelmasta kun se on kasvanut tarpeeksi suureksi.

No kuitenkin otin sitten pikavipin tuossa pari viikkoa sitten, ja onnekseni voin sanoa että se on jo maksettu takaisin. Viisaasti käyttämällä nämä vipit ovat ihan toimivia ja hyödyllisiä, vaikka siitä ei juuri koskaan mitään mediassa mainitakkaan. Haluaisin kuitenkin tuoda esille joitakin seikkoja, miksi itse uskon pikavippien kieltämisen olevan huono idea yhteisön kannalta.

Pikavipit ovat helpoin tapa saada rahaa hetkellisesti

Jos huomaat joskus tarvitsevasi vaikka pari sataa euroa nopeasti, ja palkkapäivä on vasta parin viikon päästä, on pikavipit helpoin ja yksinkertaisin tapa saada sitä rahaa nopealla varoitusajalla. Tarvitsee vaan laittaa hakemusta menemään netin kautta, ja melko nopsaan on rahat tilillä.

Mitä tässä olisi sitten muita vaihtoehtoja? Jos yrität saada paria sataa euroa nopeasti pankista, vaativat he usein joko vakuuksia tai jotakin muuta selittelyä tai häslinkiä. Turha luulo saada tuosta vaan satoja euroja lainaa, ellei ole muuten niin varakas asiakas.

Entä sitten panttilainaamot. No kai niistä voisi saada, jos olisi jotakin arvokasta pantattavaksi. Ongelma vaan on, että nämä lainaamot antavat niin huonon korvauksen kaikesta, että sinne pitäisi sitten oikeesti viedä varmaan melkein 500 € arvosta kamaa, että saisi joku 150 € vippiä. Toimiva, mutta ei mikään helppo tie monille, joilla ei ole mitään pantattavaa sormusta yms.

“Valtavat korot” eivät ole niin isoja kuin väitetään

On totta, että näiden lainojen korot ovat valtavan suuria, kun ne lasketaan vuositasolla. Tämä vertailu on kuitenkin erittäin vääristävää, sillä näitä lainoja ei todellakaan ole tarkoitus ottaa kuin parin viikon ajaksi maksimissaan. Koska lainat ovat usein melko pieniä, mutta niihin vaaditaan kuitenkin se tietty määrä paperityötä ja muuta vaivaa, täytyy lainaajafirmojen laskuttaa lainoistaan melko suurta prosentuaalista korvausta.

Kyllä, joudut ehkä maksamaan 200 € lainasta 225 € takaisin 2 viikon jälkeen, jolloin vuosikorko olisi varmaan jotakin 1000+ %, mutta tämä prosenttiluku vääristää todellakin summat mistä me puhutaan. Tämä korkoprossa ei tarkoita, että joutuisit vuoden päästä maksamaan takaisin 20000€!

Pikalainoilla voi välttyä noloilta tilanteilta

Kuinka monta kaverisuhdetta on päättynyt siihen, että toinen on lainannut rahaa toiselle? Raha-asiat johtavat helposti ongelmiin suhteissa, vaikka laina maksettaisiin joskus takaisin. Tämän takia monet eivät halua lainata rahaa kavereilleen, ja sen pyytäminen on melko suuri tabuu, ellei suhde ole todella läheinen.

Sama ongelma on osittain vanhemmilta tai sukulaisilta pyytämisessä. Jos yrität lainata rahaa vaikkapa vanhemmiltasi, kokevat he sen usein suureksi avunpyynnöksi tai heikkouden merkiksi, joka jättää jäljet suhteeseen pitkäksikin aikaa. Tältä voi kuitenkin välttyä kaikkein helpoiten, kun lainaa rahansa joltakin vippifirmalta, ja välttää koko tämän nolon prosessin.

pikavipin-tilaaminen

Olen kuitenkin samaa mieltä, että valistus olisi tärkeää. Lisäksi koen melko arvelluttavana, kun näitä pikavippejä mainostetaan ja kohdistetaan nuorille. Esimerkiksi sivustot kuten pikavippi18v.com ovat melko rajoilla sen suhteen, mitä hyväksyn mainonnan suhteen. Kun tälläinen myynti kohdistetaan nuorille, liikutaan hämärillä vesillä.

Kuitenkin halusin tällä kirjoituksella tuoda joitakin hyviä puolia pikavipeistä esille, kun tuntuu että aina puhutaan vain niiden huonoista puolista ja ongelmista. Ne ovat kuitenkin melko iso osa suomalaista yhteiskuntaa, ja jos ihmiset eivät kehtaa niistä puhua, tai myöntää niitä käyttävänsä, eivät he myöskään kehtaa hakea apua ongelmien syntyessä. Monesti pikavippikierre katkeaakin vasta, kun ongelmat ovat todella suuret. Tätäkin voisi välttää, kun vippien ottamisella ei olisi niin negatiivista kuvaa ja siitä uskallettaisiin puhua avoimemmin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *