Vielä vipeistä

Viimeisin kirjoitukseni pikavipeistä ja niiden ottamista herättikin selvästi paljon mielipiteitä, ja palautetta on tullut enemmän kuin mistään muusta kirjoituksesta minkä olen koskaan minnekkään kirjoittanut. Ilmeisesti aihe on ihmisiä kiinnostava, ja tuntui se myös jakavan paljon mielipiteitä.

Osa sanoi olevansa samassa tilanteessa, jossa he olivat ottaneet joskus pikavipin mutta eivät kehdanneet sitä kenelleekkään myöntää. He pitivät minua rohkeana, ja arvostivat ulostuloani.

Toisaalta oli paljonkin palautetta, jossa ihmeteltiin miksi minä ihannoin pikavippejä, ja suosittelen nuortenkin niitä ottavan. Tähän ryhmään kuului myös paljon hyvin roisia palautetta, joissa minua selvästi pidettiin lähes nollana vain sen takia, että olin joskus ottanut vipin ja tunnustin sen.

lainaa

Pointti ei ollut, että kaikkien kannattaisi ottaa lainaa!

Alunperin minun piti vastata näihin palautteisiin, tai siis niihin laadukkaisiin henkilökohtaisesti, mutta nyt kun tästä kirjoituksesta on kulunut kuitenkin jo se pari kuukautta, ajattelin että voisin vielä ainakin kerran palata tähän asiaan uudestaan. Nimittäin asia selvästi kiinnostaa ihmisiä, joten miksipä siitä ei sitten kirjoittaisi lisää

Suosittelenko minä todella vippejä?

Yllättävän moni oli ymmärtänyt selvästi niin, että minä tuolla kirjoituksella jotenkin suosittelen vippien ottamista, ja pitäisin sitä jotenkin järkevänä toimintana ja suotavana. En tiedä yhtään mistä tälläinen tulkinta on saatu aikaan, koska mielestäni kerroin aika selvästi että en suosittele vippien ottamista mikäli ei tiedä mitä tekee.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että en suoranaisesti suosittele kenellekkään näiden lainojen ottamista, toin vain esille että niilläkin on ihan käytännöllisiä puolia, joista kuitenkin aina vaietaan.

Toinen asia mitä ihmiset ihmettelivät oli se, että miksi en ollut kannattamassa näiden mainonnan kieltämistä. Miksi siis uskoin, että ihmisten pitäisi olla mahdollista tietää näistä lainoista, vaikka joskus mainonta niiden kohdallakin menee liian pitkälle. Esimerkkinä nostin esille 18 vuotiaille mainostamisen, ja tähän voisin ehkä lisätä vielä uusin silmiini tullut kikka eli pikavippien 24 h tarjoamista netissä.

Sanotaan nyt vielä kerran, että itse en ole yleinsäkkään sen puolella, että asioita kiellettäsiin vain sen takia, että niistä voi aiheutua ongelmia jollekkin. Sen sijaan uskon enemmän siihen kasvatuksen ja valistuksen voimaan, jossa ihmiset opastetaan ajattelemaan itsenäisesti, ja tekemään päätöksiä itse. Tämä on mielestäni paljon parempi vaihtoehto kuin se, että kaikki vahingollinen vain kielletään. Vai haluammekko kieltää sokeria sisältävät ruoat ja alkoholin samalla?

Älkää siis lukeko aivan omianne, ja tulkitko että minä jotenkin suosittelisin kaikki nappailemaan vippejä aina kun tarvitsee vähän fyrkkaa baariin. Sen sijaan viestin pääasiallinen sanoma oli se, että kaikki pikavippejä ottavat eivät niiden takia ajaudu mihinkään velkahelvettiin, vaan niitä voidaan käyttää myös siten kuin ne on luoto. Tämän takia niiden kieltäminen on mielestäni väärin, ja parempi on panostaa siihen, että ihmiset ovat varovaisia näiden pikalainojen kanssa, ja tietävät mitä tekevät jos sellaisen ottavat. Tämä oli se pointtini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *